SUCHÁ HORA: Tradičný goralský folklór má zanietených pokračovateľov

18.08.2012 Tvrdošín

Suchá Hora 18. augusta (TASR) – Typickým znakom oravskej obce Suchá Hora na slovensko-poľskom pomedzí je neopakovateľný goralský folklór. Od roku 1997 sa ho zo všetkých síl snaží v čo najčistejšej podobe zachovávať niekoľko desiatok členov tamojšej folklórnej skupiny Goral.

"Aj predtým boli pokusy založiť našu suchohorskú folklórnu skupinu, no nedarilo sa dlhodobo udržať jej činnosť. V posledných rokoch je to oveľa sľubnejšie, lebo naše folklórne tradície oslovili viacero mladých nadšencov. Vytvorilo sa zdravé jadro, ktoré je pevnou zárukou udržania kontinuity odovzdávania dedičstva predkov ďalším generáciám," povedal TASR 30-ročný vedúci FS Goral Jozef Kovalik.

Nezameniteľné goralské nárečie, spevy, tance a pestré kroje zo Suchej Hory už podľa neho zarezonovali na pódiách prakticky všetkých slovenských folklórnych festivalov i v zahraničí. "Náš folklór sa všade nesmierne páči, snažíme sa ho prezentovať, kde sa len dá. Už sme zdvihli zo sedadiel, roztlieskali a roztancovali nejedno publikum. Vystúpení máme ozaj požehnane, spomedzi ponúk si môžeme vyberať," pokračoval Kovalik.

Mimochodom, priečelie jeho rodinného pozemku zdobí nádherná ornamentmi zdobená drevenica, jeden z posledných originálnych svedkov pôvodnej architektúry Suchej Hory. "Je to kus našej rodiny, po starom otcovi ju zdedil môj otec a ja po ňom. V žiadnom prípade neprichádza do úvahy, že by sme ju zbúrali, prestavali či nebodaj predali," uistil Kovalik a pridal pozvanie na návštevu Suchej Hory v goralskom nárečí.
 

Vyberte región